Vlaamse knowhow in slimme composieten (NL)

Vlaamse knowhow in slimme composieten (NL)

GESCHREVEN DOOR JAN POTEMANS, INNOVATION PROGRAM MANAGER FLANDERS
GEPUBLICEERD DOOR INTERCONNECT NIEUWSBLOG

Composietmaterialen worden vandaag veelvuldig gebruikt in windturbinebladen, scheepsrompen en
vliegtuigen omwille van hun uitzonderlijke eigenschappen op het vlak van sterkte, gewicht, duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Een uitdaging bij het gebruik van deze materialen is
het opvolgen van de slijtage, een complex proces dat moeilijk in kaart te brengen is. Om deze reden worden bij het ontwerp van constructies grote veiligheidsmarges in acht genomen.

Vlaanderen – en meer bepaald Xenics, imec en UGent – werkt mee aan een optisch meetsysteem dat in composietmateriaal verwerkt wordt. Dit gebeurt in het kader van het Europees project SmartFiber. Dankzij het optisch meetsysteem zal men in de toekomst in detail de slijtage van composietmaterialen kunnen opvolgen. 

Het optisch meetsysteem dat ontwikkeld wordt, bestaat uit glasvezels waar licht doorheen gestuurd wordt. Op verschillende plaatsen in de glasvezel is een structuur – een Fibre Bragg Grating sensor – aangebracht die het licht reflecteert. De golflengte van het gereflecteerde licht wijzigt wanneer deze sensor onder druk staat. Door het gereflecteerde licht te detecteren en te analyseren kan men nagaan hoe sterk de glasvezel – en dus ook de constructie er omheen – gebogen, ingedrukt of uitgerekt wordt. Het systeem wordt gevoed door inductieve koppeling en de meetresultaten worden draadloos verstuurd.

Dit slim optisch microsysteem kan de integriteit van composietconstructies continu monitoren. Hierdoor verhoogt niet alleen de veiligheid maar kan men ook besparen op dure periodieke manuele inspecties. Bovendien kunnen de veiligheidsmarges bij composietconstructies gereduceerd worden, waardoor bespaard kan worden op de gebruikte materialen.

Deze ontwikkeling gebeurt in het kader van het Europese project SmartFiber (www.smartfiber-fp7.eu). Partners in het project zijn imec (meer bepaald INTEC, het geassocieerde labo van imec aan de UGent), Universiteit Gent, Xenics, Airborne Technology Centre, FBGS Technologies, Fraunhofer IIS en Optocap. Het project wordt gecoördineerd door imec-INTEC. Het SmartFiber project wordt gefinancierd door het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (FP7) van de Europese Commissie. De partners brengen expertises samen op het vlak van glasvezelsensortechnologie, nanofotonische chiptechnologie en laagvermogen draadloze technologie.

Xenics (http://www.xenics.com) is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de InGaAs fotodetector array en voor het bijhorende uitleescircuit. Als ontwikkelaar van de meetmodule is Xenics ook verantwoordelijk voor de ingebedde elektronica en voor de externe controle-elektronica. Xenics werd in 2000 opgericht als spin-off van imec en is gespecialiseerd in infrarood detectoren en camera’s voor een brede waaier van nichemarkten. INTEC (http://www.intec.ugent.be) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de fotonische chip. De vakgroep Toegepaste Materiaalwetenschappen van de UGent (http://dm2s.ugent.be/) heeft een uitgebreide expertise op het vlak van composietmaterialen.

Voor meer informatie rond slimme microsystemen kan u contact opnemen met cohesi@imec.be

Extreme compact size and low weight

Given the extremely compact size and low weight of the Xenics XS-1.7-320 SWIR camera it was extremely easy to integrate it into our existing optical setup.

University of Strathclyde